Паселішча-2

Апісанне

Паселішча-2 каля аграгарадка Вялікія Бортнікі - гэта археалагічны помнік матэрыяльнай культуры, пакінуты насельніцтвам днепра-данецкай археалагічнай культуры каменнага веку ў перыяд паміж 5 і 3 тыс. да н. э.

Помнік быў адкрыты  мясцовым краязнаўцам В.Г. Сілічам у 2000 годзе. Паселішча знаходзіцца на пясчанай дзюне авальнай формы, затарфаванай каля заходняга падножжа, паміж міліратыўным каналам і левым берагам р. Ала. Магутнасць культурнага пласта дасягае да 0,4 м. Культурны пласт праглядаецца таксама ў агалення меліаратыўнай канавы.

На момант агляду помніка А.В. Вараненкам у 2021 годзе тэрыторыя паселішча цалкам пакрыта дзірваном.

Абавязковым элементам, які падлягае захаванню, з’яўляецца культурны пласт стаянкі. Культурным пластом у археалогіі называюць пласт зямлі, які змяшчае рэшткі жыццядзейнасці старажытных людзей.

Помнік мае вельмі важнае значэнне для вывучэння першабытнай гісторыі Бабруйскага раёна, таму што раскопкі стаянак даюць вельмі каштоўную гістарычную інфармацыю аб жыцці насельніцтва ў каменным веку, аб матэрыяльнай і духоўнай культуры, аб сувязях з блізкімі і далёкімі суседзямі, дазваляюць удакладніць межы рассялення плямёнаў каменнана і бронзавага вякоў.