Петра-Паўлаўская царква

Позні класіцызм з элементамі рэтраспектыўна-рускага стылю

Апісанне

Храм з'яўляецца помнікам архітэктуры рэтраспектыўна-рускага стылю, у якім гарманічна спалучаюцца рысы неарускага стылю і класіцызма. Сутнасць руска-візантыйскага стылю заключалася ў выкарыстанні архітэктурных вобразаў і форм сярэдневяковага культавага рускага дойлідства ў эклектычным спалучэнні іх з элементамі візантыйскай архітэктуры. Звычайна тэта былі крыжападобныя ў плане храмы, з вялікім цэнтральным купалам на чатырох унутраных апорах і званіцамі з малымі купаламі на вуглах будынка, закамарамі над трохчастковымі фасадамі, з вянкамі какошнікаў. Гэты прыём дазваляў задаволіць патрабаванне Свяцейшага Сінода аб абавязковасці пяціглаўя. Шмат запазычванняў з элементаў формаўтварэння і дэкору сярэднявечнай візантыйскай архітэктуры. Петра-Паўлаўская царква ў Возеры - тэта сведка адраджэння праваслаўя на Беларусі пасля злучэння уніятаў з Праваслаўнай Царквою ў 1839 г., якая начала хутка ўмацоўвацца, аднаўляцца і развівацца.