Помнік Ф.Э. Дзяржынскаму

Апісанне

У цэнтры мемарыяла на высокім прамавугольным пастаменце з чырвонага граніту ўстаноўлены бронзавы бюст Ф.Э. Дзяржынскага (скульптар С. Вакар, архітэктар Ю. Казакоў). Да помніка вядзе дарожка, выкладзеная бетоннымі плітамі. На тэрыторыі “Мемарыяльнага комплекса “Дзержынова” у 1977г. устаноўлены “Помнік Ф .Э.Дзяржынскаму”.

Да 100-годдзя з дня нараджэння Ф.Э. Дзяржынскага на плошчы перад домам, на высокім прамавугольным пастаменце з чырвонага граніту, быў устаноўлены бронзавы бюст Фэлікса Эдмундавіча Дзяржынскага. Архітэктурнае афармленне помніка выканана архітэктарам Ю.І.Казаковым. Скульптар С.М. Вакар зрабіў выяву Ф.Э. Дзяржынскага згодна з агульнапрынятай традыцыяй. Ф.Э. Дзяржынскі прадстае ў выглядзе “Жалезнага Фелікса”, так як ён выглядаў у першыя гады рэвалюцыі ў час стварэння ГПУ і УНК. Строгі, харызматычны, крыху напружаны твар, сур’езны позірк. Пастамент выкананы з трох частак чырвонага каменя граніта.

З правага боку перад манументам устаноўлены пастамент з некалькі пліт розных памераў, на якіх маецца надпіс”Феликс Эдмундович Дзержынский”, з левага боку ад помніка на камяні ўсталявана ахоўная дошка.Тэрыторыя вакол помніка выбрукавана бетоннымі плітамі двух колераў, якія гарманічна адцяняюць колеравае рашэнне асноўнага пастамента.