Праабражэнская царква. Іканастас Праабражэнскай царквы

помнік драўлянага дойлідства з элементамі барока

Апісанне

Свята-Праабражэнская царква ў вёсцы Олтуш Маларыцкага раёна пабудавана з драўлянага бруса на бетонным падмурку ў 1783 годзе, як мяркуецца, на месцы папярэдняга драўлянага царкоўнага будынка. Храм складаецца з трох прамавугольных у плане зрубаў . Асноўны зруб накрыты шатровай, бабінец-двухсхільным са шчытом на галоўным фасадзе, алтарны - трохсхільным дахамі, завершанымі фігурнымі вежкамі. Дахавае пакрыццё-ацынкаваная сталь. Дахавыя слівы адсутнічаюць. Паддашкавыя перакрыцці-драўляныя. Сцены звонку гарызантальна ашаляваныя пластыкам» сайдынг " і прарэзаны прамавугольнымі аконнымі праёмамі. Вокны зашклёныя. Дзверы-глухія. Цокаль-вузкі, атынкаваны, пафарбаваны. Унутры асноўны зруб і бабінец перакрытыя скляпеністымі столямі накшталт ўсечанага конусу. Унутраныя перагародкі-драўляны брус. Падлогі-драўляныя. Унутраная аздабленне-алейная афарбоўка. Над уваходам размешчаны хоры з балюстрадай. Трохгранная апсіда ад асноўнага аб'ёму аддзелена 3-ярусным іканастасам, аформленым разнымі пілястрамі і лапаткамі. Асноўны дэкаратыўны акцэнт-Царскія вароты (ажурная разьба).