Рэшткі былой сядзібы Агінскіх: вадаём; рэшткі дзвюх капліц; царква

Мінская вобласць, Вілейскі раён, в. Ручыца, с/с Нарачанскі

другая палова ХVІІІ ст. - XIX ст.

Барока з рысамі ракако

Апісанне

Сядзіба вядома з 1501 г. У XVI ст. Ганута належала князям Гальшанскім. Гаспадары мяняліся даволі часта. З 1501 г. па 1599 г., паводле розных матэрыялаў (духоўныя запісы, судзебныя рашэнні, залогавыя акты, упаўнамоцтвы), якія сведчаць аб пераходзе праў на ўласнасць, маёнткам, акрамя Гальшанскіх, валодалі Пацы, Сангушкі, Славенскія, Зяновічы. У 1723 г. Ганутай разам з Беніцай, Маладзечна і Гародліва валодаў азімір Коцел. Відаць, у гэтым жа годзе ў якасці пасагу дачцы Разаліі сядзіба перайшла Казіміру Ігнацію Агінскаму.  Падрабязных звестак аб будаўніцтве сядзібы не маецца. Вядаць, яе будаваў як летнюю рэзідэнцыю князя запрошаны з Вільна вядомы італьянскі архітэктар Абрахам Гену. Аўтарам праекта з'яўляецца архітэктар, вядомы астраном, прафесар Віленскага універсітэта Тамаш Жаброўскі

Рэшткі былой сядзібы Агінскіх: вадаём; рэшткі дзвюх капліц
Рэшткі былой сядзібы Агінскіх: царква