Рэшткі касцёла

Віцебская вобласць, Лепельскі раён, в. Губіна

Апісанне

Касцёл Святога Антонія - касцел і 2-х павярховы кляштар францысканцаў пабудаваны ў 1714 г. з чырвонай цэглы па фундацыі полацкага стольніка Яна Пакошы. Знаходзіцца у зруйнаваным стане. Касцёл з’яўляўся помнікам архітэктуры барока - 3- нефавая 3-вежавая базіліка з трансептам, але без апсіды. Праз сакрысцію далучаўся да
кляштарнага корпуса. На галоўным фасадзе ўзвышаліся дзве 3- ярусным чацверыковыя вежы з фігурнымі ківорыямі і шчытом паміж імі. Фігурнымі шчытамі завяршаліся крылы трансепта і апсіда.

Унутранная прасотра магутнымі слупамі і аркамі падзялялася на 3 нефы з цыліндрычнымі скляпеннемі. У інтэр'еры меліся 3 алтары, сярод якіх мастацкай работай вызначаліся разныя - галоўны Найсвяцейшай Дзевы Марыі і бакавы Найсвяцейшай Дзевы Марыі Вострабрамскай. На левым слупе прэсбіторыя навешаны
амбон без ярка акрэсленай стылёвай трактоўкі.

Частка сцяны і вежа - вось што засталося сёння ад калісці велічнага касцёла, а ад манастыра, гаспадарчых пабудоў і зусім нічога не засталося.