Селішча-1 перыяду жалезнага веку, ранняга феадалізму

Апісанне

Селішча жалезнага веку і перыяду ранняга феадалізму існавала ва ўрочышчы Селішча, якое знаходзіцца на ўсход ад вёскі Сіманавічы, у 400-500 метрах на паўночны захад ад курганнага могільніка, што размешчаны ў паўночнай частцы ўрочышча Цямшава Поле. Селішча было пабудавана на першай надпоймавай тэрасе ракі Пціч, вышыня яе паверхні над летнім межанным узроўнем вады ў рацэ складае 4-5 метры. Даўжыня селішча ўздоўж берага ракі 400-500 метраў вызначаецца зборам ляпной керамікі, артэфакты больш позняга часу (ганчарная кераміка) сустракаюцца на большай плошчы — прыкладна на 1500 метраў уздоўж ракі, да паўночна-заходняй ускраіны вёскі. Паверхня селішча некаторы час узворвалася. Зараз усходняя частка ўрочышча зарастае дрэвамі і хмызнякамі. Найбольш узвышаная частка тэрасы, якая амаль адвесна абрываецца да поймы ракі, мае шмат перакопаў. Ямы рознага дыяметру і глыбіні, правільнай і няправільнай формы параслі травой. Заходняя частка ўрочышча, што цягнецца ўверх па цячэнню ракі, таксама прыкметна ўзвышаецца над поймай, але спуск да яе мае больш адлогі; зямная паверхня пакрыта травяністай расліннасцю. Знешніх адметных прыкмет старажытнага паселішча на мясцовасці не маецца.

Вышыня над летнім межанным узроўнем вады р. Пціч 4-5 м. Даўжыня ўздож берага 0,4-0,5 м. Адкрыў і абследаваў у 1965 г. Л.Д. Побаль. Знойдзена гладкасценная грубаляпная кераміка, а таксама ганчарная кераміка.