Селішчы, курганныя могільнікі

Месца знаходжання

Гродзенская вобласць, Навагрудскі раён, в. Чарэшля, с/с Вераскаўскі, ва ўрочышчы Замэчак, злева ад дарогі Чарэшля – Дзяляцічы, на ўсходнім беразе воз. Чарэшля, каля вёскі, 1,5 км на паўночны ўсход ад вёскі, 2 км на паўночны ўсход ад вёскі

4-е тысячагоддзі да н.э. - 2-е тысячагоддзі да н.э.

Апісанне

Селішча-1. На паўночнай ускраіне вёскі, ва ўр. Замэчак. Плошча 0,5 га. Адкрыла і абследавала ў 1955 г. Ф.Д. Гурэвіч, даследаваў у 1975 г. М.А. Ткачоў. Культурны пласт 0,4 м. У ім знойдзена ляпная кераміка і кераміка раннефеадальнага часу. У ніжняй частцы пласта трапляюцца прылады эпохі неаліту.

Селішча-2. Злева ад дарогі з в. Чарэшля ў в. Дзяляцічы, на ўзвышшы. Адкрыў і абследаваў у 1975 г. М.А. Ткачоў. Плошча каля 0,8 га. Культурны пласт да 0,5 м. Знойдзена ляпная кераміка ранняга жалезнага веку.

Курганны могільнік-1. На ўсходнім беразе воз. Чарэшля, справа ад дарогі Чарэшля-Мікалаева. 20 насыпаў вышынёй 0,5-1 м, дыяметрам 4-8 м. Адкрыла ў 1955 г. Ф.Д. Гурэвіч, абследаваў у 1975 г. М.А. Ткачоў. Раскопкі не праводзіліся.

Курганны могільнік-2. Каля вёскі, перад мостам, злева ад лясной дарогі. 4 насыпы вышынёй 0,6-0,8 м, дыяметрам 4-6 м. Адкрыла ў 1955 г. Ф.Д. Гурэвіч, абследаваў у 1975 г. М.А. Ткачоў. Раскопкі не праводзіліся.