Сінагога

Брэсцкая вобласць, г. Пінск, вул. Іркуцка-Пінскай дывізіі, 12

др. пал. XIX ст.

Апісанне

Будынак па вуліцы Іркуцка-Пінскай дывізіі, 12 уяўляе сабой аднапавярховае з мансардай і сутарэннем мураванае прамавуголънае ў плане збудаванне. Архітпэктурнае афармленне
галоўнага фасада прадстаўлена руставанымі вуглавымі пілястрамі злучанымі закругленым кантам з гранёнымі квадратамі ў верхняй частцы. У прасценках пілястры плоскія гладкія. Вокны з лучковымі перамычкамі. Пад вокнамі гарызантальны паясок і нішы. Астатнія фасады гладкі фарбаваны тынк. На заходнім фасадзе размешчаны двое паўцыркульных дзвярэй. У правай частца заходняга фасаду ўваход на мансарду, сутарэнне і дадатковы ўваход у залу з пандусам для інвалідаў. Над уваходамі двухскатныя брылі з каванага жалеза, пакрытыя металадахоўкай. Карніз на ўсіх фасадах развіты прафіляваны аздоблены сухарыкамі. Цокаль будынка абліцаваны пліткай. Дах выкананы з металадахоўкі з умантаванымі дахавымі вокнамі. Інтэр ’ер выкананы ў
сучасным стылі. Ля ўсходный сцяны размешчана біма. Завеса выканана з бардовага аксаміту з залатым шыццём. Будынак, які захаваў свае першапачатковыя архітэктурныя якасці, з ’яўляецца яскравым прыкладам мураванага дойлідзтва другой половы дзевятнаццатага стагоддзя у Пінску.