Спаса-Праабражэнская царква. Алтары-кіоты царквы

Драўлянае дойлідства з элементамі класіцызму

Апісанне

Будынак крыжова-купальны, выцягнуты па падоўжнай восі. Чатыры зрубы ўтвараюць у плане лацінскі крыж, перакрыты двухсхільнымі дахамі, перасячэнне якіх завершана купалам на магутным васьмігранным светлавым барабане. Сферычны купал увянчаны ліхтаром з крыжам. Да галоўнага (паўднёва-ўсходняга) фасада прыбудавана трох'ярусная званіца, ніжні ярус якой служыць бабінцам. Завершана званіца шатровым дахам з крыжам. Сцены царквы ашаляваныя гарызантальна, прарэзаны прамавугольнымі аконнымі праёмамі ў простых ліштвах. Інтэр'ер зальны. Дамінуючая цэнтральная частка вылучана купалам на падпружных арках. Хоры размешчаны ў асноўным аб'ёме, абапіраюцца на 2 драўляныя калонкі. У інтэр'еры захаваліся фрагменты разнога драўлянага алтара 18 ст., якія выкарыстаны пры афармленні іканастаса і ківотаў. Разьба іканастаса выканана ў тэхніцы нізкага рэльефу: варыяцыі раслінных парасткаў з букетамі кветак і пладоў, галовак анёлаў, жаночых фігур. Разьбой пакрыты таксама плоскасці філёнгаў, калоны і абрамленні ківотаў. Абразы 18-19 стст.: "Святое сямейства", "Спас", "Маці Божая з дзіцем", "Пакроў", "Мікола Цудатворац", "Архангел Міхаіл", "Архангел Гаўрыіл", "Тайная вячэра" (у невялікім драўляным алтарчыку), алтарныя абразы -- "Іаан Багаслоў", "Укрыжаванне з Маці Божай і Іаанам Багасловам" (на балюстрадзе хораў).