Стаянка-5

1-ая пал. III тыс. да н.э.

Апісанне

Стаянка-5 каля в.Асавец Бешанковіцкага раёна – пасяленне першабытнага чалавека эпохі сярэдняга неаліту і ранняга бронзавага веку. Знаходзіцца 1,2 км на паўднёвы ўсход ад вёскі, справа (100-150 м) ад дарогі, якая вядзе да кар’ера, на ўзвышэнні тарфяніку, на ўсход ад узгорка Аксінаў Востраў, ад якога ён аддзелены меліяратыўным каналам.

Стаянка-5 каля в.Асавец з’яўляецца помнікам усвяцкай і паўночнабеларускай культур. Яе культурны пласт утварыўся ў выніку жыцця і дзейнасці першабытнага чалавека і ўтрымлівае сляды яго існавання на тэрыторыі Бешанковіцкага раёна. Помнік археалогіі адлюстроўвае пэўны перыяд (1-ая пал. III тысячагоддзя да н.э. – сяр. II-га тыс. да н.э.) развіцця іх духоўнай культуры.

Стаянка-5 каля в.Асавец выяўлена ў 1972 г. Міх.М.Чарняўскім, даследавалася ў 1987 г., 1991 г., 2012 г. На сёняшні дзень даследавана 40 м2.