Свята-Мікалаеўская брацкая царква

Руска-візантыйскі стыль з элементамі маскоўскага культавага дойлідства ХVІІ

Апісанне

Будаўніцтва царквы руска-візанційскага стылю з элементамі маскоўскага культавага дойлідства ХVІІ ст. пачалося ў 1903 г. на месцы старой царквы, знікшай у полыме пажара. У 1906 г. царква была асвечана ў гонар свяціцеля і цудатворца Мікалая Мірлікінскага.

У 1962 г. царква па распараджэнню савецкай улады была зачынена, крыж з царквы быў зняты. Брэсцкі гарадскі савет дэпутатаў сваім рашэннем №704 ад 14.10.1962 г. перадаў будынак царквы абласному кіраўніцтву прамысловасці для выкарыстання пад клуб, аднак рашэнне было адменена і па рашэнню горсавета №155 ад 14.03.1962 г. былая царква перададзена Дзяржаўнаму архіву Брэсцкай вобласці, у будынку была размешчана архівасховішча №2.

У 1989 г. архівасховішча было зачынена і перавезена ў другі будынак. Па рашэнню Брэсцкага гарадскога савета дэпутатаў №26 ад 25.01.1990 г. культавы будынак перададзены ў безкаштоўнае карыстанне рэлігійнаму аб'яднанню Свята-Мікалаўскай царквы і вернуты праваслаўным вернікам, у царкве сталі праходзіць набажэнства, а ў 1996 г. была праведзена рэстаўрацыя будынка. Пры царкве ў новым будынку ў 2001 годзе была арганізавана нядзельная школа.

У 2005 г. адзначалася 100-годдзе Цусімскай бітвы, пад час мерапрыемстваў у агародзе царквы быў усталяваны камень з чырвонага граніта ў памяць аб мараках - удзельніках Цусімскай бітвы ў руска-японскай вайне.

Рашэннем Брэсцкага гарвыканкама № 576 ад 23.03.2012 г. пацверджана права уласнасці рэлігійнай абшчынай Свята-Мікалаеўскай царквы на будынак.