Свята-Мікалаеўская царква

Позні класіцызм

Апісанне

Свята-Мікалаеўская царква пабудавана у 1844 г. з цэглы, 3-прастольная. Помнік архітэктуры позняга класіцызму. Па аб’ёмна-прасторавай кампазіцыі-цэнтральна-сіметрычны чатырохстоўпны пяцікупальны храм. Асноўны кубападобны аб’ём накрыты чатырохсхільным дахам. Манументальны квадратны ў плане двухярусны аб'ём завершаны цыліндрычным светлавым барабанам пад цыбулепадобным купалам. Вузлы аб'ёму адзначаны чацверыковымі вежамі з такой жа формы купаламі. Да асноўнага аб'ёму далучана прамавугольная апсіда з бакавымі акруглымі рызніцамі. Апсіда вылучана трохярусным драўляным іканастасам. Асобую каштоўнасць маюць абразы ХІХст. "Святы Мікола", “Святы Георгій”, “Іаан Багаслоў”. Малітоўная зала павялічана адкрытым купальным светлавым барабанам, які падтрымліваецца вуглавымі ветразямі. Інтэр’ер упрыгожаны манументальна-дэкаратыўнай фрэскавай размалёўкай. Апсіда вылучана 3-ярусным драўляным іканастасам-паўратондай (царскія вароты пачатку 19 стагоддзя прывезены з в. Кустоўка). Такі ж іканастас размешчаны ў правым прыдзеле. Адметная рыса інтэр’ера-вузкая галерэя хораў, якая апяразвае ўсходнюю, паўднёвую і паўночную сцены. Значна павышаная салея (узвышэнне падлог перад іканастасам) у алтарнай частцы ўтварае два кліраса, злучаных з усходу парай вежаў-званіц. У пластыцы храма выкарыстаны рысы класіцызму (ордэрная сістэма, трохвугольныя франтоны ва ўсіх фасадах, парапеты і інш.) і старажытна-рускае дойлідства (кілепадобныя нішы, цыбулепадобныя купалы). Плоскасныя фасады дэкараваны вельмі сціпла: яны членяцца арачнымі аконнымі праёмамі і прафіляванымі карнізамі.