Царква

Пачатак XX ст.

Помнік народнага драўлянага дойлідства

Апісанне

Царква - адназрубны будынак, накрыты двухсхільным дахам. У архітэктуры царквы спалучаюцца традыцыйныя прыёмы мясцовага будаўніцтва з элементамі псеўдарускага стылю.

Стараабрадская абшчына вёскі Кірыліна з’яўляецца самай старой з Паморскіх абшчын на беларускіх землях. Гісторыя Кірылінскай маленнай цікава тым, што на працягу 250 гадоў верай і праўдай служылі прадстаўнікі рода Масцюліных. Продак Фама Лукіч купіў землі Кірылінскія і абаснаваўся тут у канцы XVIII ст. пад другім прозвішчам (Мсцёнак), таму што скрываўся. Па сямейных падданнях Фама Лукіч быў дваранінам і захоўваў сувязі з сталічным дваранствам. Пасля паўстання дзекабрыстаў у вёсцы Кірыліна хаваўся нехта Меркур’еў, дзе пражыў да самай смерці. Цікава, што ў сямейным архіве Масцюліных захоўваліся рукапісы А.С.Пушкіна.

Царква заўсёды была адчынена для вернікаў. Нягледзячы на ​​малалікае насельніцтва побач з царквой, храм працуе па сённяшні дзень.