Царква прападобнай Марыі Егіпецкай

Мінская вобласць, Вілейскі раён, г. Вілейка, вул. 17 Верасня, 33 (інв. № 631/С-63384)

Апісанне

Будынак храма пабудаваны па праекце інжынера Аляксея Уладзіміравіча Полазава. Невялікі храм вырашаны паводле кананічнай кампазіцыі, якая складаецца з чатырох частак: прытвор-званіца, трапезная, малітоўная зала з бакавымі прыдзеламі, паўкруглая апсіда.

22 жніўня 1865 года епіскап Аляксандр асвяціў храм і прызначыў яго настаяцелем протаіерэя Іларыёна Выржыкоўскага. З гэтага часу Свята-Марыінская царква стала галоўным храмам Вілейкі. Іконы для іканастаса напісаў Міхаіл Мікалаевіч Васільеў, прафесар гістарычнага жывапісу Санкт-Пецярбургскай Акадэміі мастацтваў. Адметнай асабістасцю царквы з’яўляецца наяўнасць гадзінніка на званіцы, што робіць архітэктуру будынка ўнікальнай і адрознівае яго ад другіх, пабудаваных у тым жа стылі.