Вайсковыя могілкі

Віцебская вобласць, Лёзненскі раён, аг. Стасева, с/с Лёзненскі

Апісанне

Вайсковыя могілкі на дадзены момант ўяўляюць сабой прамавугольную пляцоўку, абнесеную бетоннай агароджай. Уваход праз браму. Большая частка могілак мае травяное пакрыцце. У цэнтры - дарожка з цэментнай пліткі, вядзе да 76-мм артылерыйскай гарматы, замацаванай на пляцоўцы з цэменту, і помніка. Гранітныя абеліскі у выглядзе чатырохвугольных пліт, верхняя грань якіх скошаная.

На могілках пахаваны 127 савецкіх афіцэраў. У 1959 г. пастаўлены помнік - скульптура воіна. У 1969 г. - гармата.

Сярод пахаваных на афіцэрскіх могілках – Герой Савецкага Саюза Цімафей Мікалаевіч Арлоў, намеснік камандзіра 787-га сп 22-й сд 33 Арміі. 23.12.1943 г. яго стралковы полк, узламаўшы умацаваную абарону праціўніка, заняў 3 населеных пункта, знішчылі больш за 300 фашысцкіх салдат і афіцэраў. Падраздзяленне выканала задачу, забяспечыўшы далейшае развіццё поспеху наступальных дзеянняў савецкіх войскаў. У гэтым баі маёр Арлоў быў цяжка паранены і памёр у медсанбате 26 снежня.

Указам Прэзідыума Вярхоўнага Савета СССР ад 03.06.1944 года маёру Арлову Цімафею Мікалаевічу прысвоена званне Героя Савецкага Саюза пасмяротна.