Вежавы гадзіннік Фарнага касцёла

Гродзенская вобласць, г. Гродна, пл. Савецкая, 4

XVI ст.

Апісанне

Механізм гадзінніка разам з элементамі і дэталямі з’яўляецца ўнікальным і выдатна захаваўшымся на Беларусі помнікам навукі і тэхнікі сярэднявечча і пачатку Новага часу, які дайшоў да нас амаль без зменаў і на працягу многіх стагоддзяў спраўна адмярае час па сёняшні дзень. З улікам таго, што гэта найстарэйшы з аўтэнтычных механізмаў вежавых гадзіннікаў, які функцыянуе, у Цэнтральнай і Усходняй Еўропе, ён мае не толькі рэгіанальную і нацыянальную, але і міжнародную значнасць.

Гадзіннік размешчаны на 3-м ярусе вежы, на вышыні каля 30 м. Апорны каркас механізма з памерамі 180х112х130 см уяўляе сабой жосткую жалезную раму з характэрнымі "шышкамі" на вертыкальных стойках па чатырох вуглах. Апорны каркас, усе колы і шэсцярні ходавага і боевага механізмаў - кавальскай работы.