Замчышча

XI ст. - ХVІІІ ст.

Апісанне

Гістарычныя крыніцы не даюць адказу, пры якіх абставінах перапыніў сваё існаванне тутэйшы замак. Верагодней за ўсё, драўляныя ўмацаванні ў пэўны перыяд сталі непатрэбнымі і даволі хутка прыйшлі ў заняпад, спарахнелі і разбурыліся дашчэнту. Увогуле, вядома зусім няшмат матэрыялу аб Дрысвяцкім замку, аддалёнай фартэцыі дзяржавы. Даводзіцца задавальняцца кароценькімі загадкамі. Аднак, адметна тое, што ў адрозненне ад іншых умацаванняў Браслаўчшыны, Дрысвяцкі замак не мае ніякіх сведчанняў аб непасрэдным удзеле ў баявых дзеяннях (аблогах, разбурэннях і г.д.).

Упершыню археалагічнае вывучэнне гэтых мясцін прадпрыняў у канцы XIX - пачатку XX ст. Ф.В. Пакроўскі, ў 1955-56 гг. абследаваў Л.В. Аляксееў, у 1970 і 1976 гг. даследаваў М.А. Ткачоў. Плошча раскопу больш за 600 кв.м. У ніжняй частцы культурнага пласта знойдзена ляпная кераміка днепра-дзвінскай культуры, у верхняй - ганчарная кераміка эпохі Кіеўскай Русі і больш позняга часу, зброя, бронзавыя ўпрыгожванні, шкляныя залачоныя пацеркі, бурштын, крэсівы і інш. На глыбіні 0,5 м прасочаны рэшткі спаленых умацаванняў і муроўкі па вонкавым і ўнутраным баках вала. Належала змешанаму балта-славянскаму насельніцтву.

Возера Дрысвяты знаходзіцца ў прымежнай паласе, адпаведна і замчышча таксама. Для наведвання патрэбны дазваляльныя дакументы.