Званіца

Брэсцкая вобласць, Пружанскі раён, г.п. Шарашова, вул. Савецкая

Апісанне

У 1799 г. недалека ад уніяцкай Прачысценскай царквы была пабудавана драўляная двух'ярусная званіца. Ніжні ярус зрублены з брусоў у лапу і аддзелены ад верхняга шырокім гонтавым адлівам. Верхні ярус каркасны, складаецца з 8 стоек, аб'яднаных разнымі крывалінейнымі падкосамі, якія ствараюць своеасаблівую аркаду, паміж імі разная дашчаная агароджа. Увянчана званіца шатровым верхам з гранёным барабанам. Яе выгляд амаль не змяніўся, акрамя таго што адсутнічае з паўночнага боку невялікая драўляная прыбудова гаспадарчага характару з аднасхільным дахам, якая сустакаецца на фотаздымках 1970-х гг. Званіца рамантавалася будаўнікамі калгаса прыкладна ў 1988-1995 гг. Будынак трошкі ўзнялі, бо быў “уросшы ў зямлю”, зрабілі мур.