Брэсцкая вобласць, г. Пінск, вул. Завальная, 16

неакласіцызм

Будынак знаходзіцца на рагу дзвух вуліц 3. Касмадземьянскай і Завальнай. Раней вуліца 3.
Касмадземьянскай мела назву Ганчарская, гэта старая назва вуліцы, яна існавала да сярэдзіны 1930-х. Вуліца пачыналася не з плошчы, як цяпер, а ад вул. Саборнай (Горкага). Польская адміністрацыя захавала палітычна нейтральнае назву Ганчарская (па-польску Honczarska). У 1934 у Варшаве украінскімі нацыяналістамі быў
забіты міністр унутраных спраў Браніслаў Вільгельм Перацкі. Неўзабаве з мэтай ушанавання яго памяці пінская вуліца Ганчарская была перайменаваная ў вуліцу Перацкого (па-польску Pierackiego). Пастановай Пінскага гарвыканкама ад 1940/01/27 вуліца Перацкого зноў была перайменавана, але ўжо ў вуліцу Факельная. Нямецкая
назва Bahnhof strasse (Вакзальная) вуліца насіла нядоўга - у 1941-1944 гадах. Пасля вызвалення горада ад нямецка-фашысцкіх захопнікаў у ліпені 1944 года была названая імем Зоі Касмадзям'янскай. Вуліца Завальная атрымала сваю назву ад трэцяга абарончага вала. Пінск у XVI стагоддзі ўяўляў сабой добра ўмацаваны горад з трыма дугападобнымі радамі абарончых збудаванняў. Узнікла яна ў 14-16 стагоддзях і вызначала паўночную мяжу горада таго часу. Будынак быў пабудаваны каля 1905 года для гарадскіх патрэб. У гэты час у будынаку размяшчалася
казначэйства. У польскі час у будынку размяшчалася ашчадная касса.Будынак належыў Міністрэству фінансаў. У час вайны будынак належыў бальніцы, выкарыстоўваўся як жылыя кватэры для абслугоўваючага персаналу. Пасля вайны некаторы час таксама размяшчаліся жылыя кватэры.