Брэсцкая вобласць, г. Пінск, вул. Леніна, 33

др. пал. XIX ст.

Апісанне

У 1880 годзе ў будынку размяшчалася пішчапапяровая крама. Частку будынка займала крама з кнігамі на рускай, яўрэйскай і на замежных еўрапейскіх мовах, апрача польскай. Пасля пажару 7 жніўня 1921 года быў распрацаваны праект на яго адбудову. Да асноўнага будынку былі прыбудаваны гаспадарчыя прыбудовы з паўночнага дваравога фасада. З прыходам савецкай улады будынак быў муніцыпалізаваны, а затым вернуты яго гаспадарам нямецкімі ўладамі ў 1942 годзе. У часы ваеннага ліхалецця ўсе члены сям'і гаспадароў загінулі. Пасля вайны будынак быў па рамонту радыёапаратуры і гадзіннікаў, размяшчаўся кабінет карэспандэнта газеты “Савецкая Беларусія”, частку дома займала жыллё. У 1976 годзе будынак набыла гандлёвая фірма “Меркурый” ААТ “Тавары для жанчын”. У будынку размясцілася крама "Гномік" - філіял магазіна № 29 ”Тавары для жанчын". Па выніках аўкцыёна 2007 года будынак перайшоў ва ўласнасць ААТ “Брэстабутакгандаль”.