Віцебская вобласць, Полацкі раён, г. Полацк, вул. Энгельса, 4

пач. ХХ ст.

Апісанне

Будынак № 4 размешчаны ў гістарычным цэнтры Полацка на Вялікім пасадзе. Вялікі пасад старажытнага Полацка пачаў фарміравацца ў XI - XII стст. Да сярэдзіны XVIII ст. у гэтай частцы горада ўжо склалася прамавугольная сістэма вуліц. На планах горада другой паловы — канца XVIII ст. вул. Надзвінская (цяпер Энгельса) ужо зафіксавана.

Па звестках полацкіх краязнаўцаў, будынак № 4 быў пабудаваны ў пачатку XX ст. Гэта мураваны двухпавярховы прамавугольны ў плане будынак. Накрыты пакатым двухсхільным дахам. Фасады патынкаваныя і пафарбаваныя, вырашаны лаканічна.

У Вялікую Айчынную вайну будынак захаваўся. На плане г. Полацка 1947 г. пазначаны як двухпавярховая мураваная каробка. У 1948 г. быў адноўлены з захаваннем функцыі жылога дома. Габарыты будынка былі захаваны, фасады змененыя. Хутчэй за ўсё былі перароблены аконныя праёмы, страчаны элементы дэкору, акрамя вуглавых філянговых лапатак.