Запалоцкі пасад

Месца знаходжання

Віцебская вобласць, Полацкі раён, г. Полацк, уздоўж правага берага р. Заходняя Дзвіна, на захад ад Верхняга замка за р. Палата, на захадзе абмежаваны Заходняй часткай Запалоцкага пасада, на поўначы – межамі гістарычнага цэнтра г. Полацка

X ст. - XVIII ст.

Апісанне

Запалоцкі пасад займае тэрыторыю ўздоўж правага берага Заходняй Дзвіны, на паўднёвым захадзе ад Верхняга замка. У 12-13 ст. займаў плошчу каля 17 га. Пасад меў абарончыя збудаванні: з паўночнага (напольнага) боку - роў і сцяну ў выглядзе падвойнага штыкетніка, з боку ракі быў абнесены сцяной. У цэнтры пасада стаяла царква. Культурны пласт 0,8-3 м. Знойдзены ганчарны посуд 10-17 ст., прылады працы, зброя, у т. л. касцяны грушападобны кісцень 12-13 ст. з цыркульным арнаментам у выглядзе крыжыкаў. Выяўлены элементы жылой забудовы.