Брэсцкая вобласць, г. Брэст, вул. Леніна, 39

Нацыянальны (сядзібны)

Апісанне

Дом № 39 (па сучаснай нумарацыі, бо не захаваліся дакладныя адрасныя звесткі тых часоў) быў пабудаваны на тэрыторыі калоніі “Афіцэрская” ў 1925 годзе. Гэта пацвярджае фотаздымак з газеты “Кур’ер Варшаўскі” № 53 ад 22 лютага 1925 г.

Прамавугольны ў плане аднапавярховы будынак скампанаваны з двух аднолькавых жылых секцый і накрыты высокім мансардным дахам з чарапіцы. Архітэктурны воблік будынка № 39 па вул. Леніна вытрыманы ў так званым “нацыянальным” (stylnarodowy) або “сядзібным” стылі, які атрымаў распаўсюджванне ў польскай архітэктуры міжваеннага часу (1920-1930-х гг.).

Першапачатковая планіроўка не захавалася. Можна меркаваць, што ў ім размяшчаліся дзве кватэры з памяшканнямі на двух узроўнях. Гаспадарчая частка ў кожнай секцыі мае самастойны ўваход з тарцовага фасада.

Як выкарыстоўваўся будынак у час Вялікай Айчыннай вайны - невядома. Ёсць меркаванні, што там размяшчалася ваеннае ведамства.

Пасля вайны ў доме размяшчалася некалькі кватэр, яго планіроўка была зменена, першапачатковыя інтэр’еры не захаваліся.

Рашэннем Брэсцкага гарвыканкама № 228 ад 17.04.1986 г. будынак быў перададзены на баланс Брэсцкага абласнога краязнаўчага музея.

На пасяджэнні Беларускай рэспубліканскай Навукова-метадычнай рады па пытаннях гісторыка-культурнай спадчыны 30.04.2002 № 73 прынята рашэнне аб уключэнні Гістарычнага цэнтра г. Брэста ў Дзяржаўны спіс гісторыка-культурных каштоўнасцей Рэспублікі Беларусь.

Пастановай Савета Міністраў Рэспублікі Беларусь ад 14.05.2007 № 578 Гістарычнага цэнтра г. Брэста быў занесены ў Дзяржаўны спіс гісторыка-культурных каштоўнасцей Рэспублікі Беларусь.

З 14.05.2010 г. па сённяшні дзень уласнікам (землекарыстальнікам) каштоўнасці з’яўляецца УК “Брэсцкі абласны краязнаўчы музей” ахоўнае абавязацельства № 11-02- 07/458 ад 14.05.2010 г.