Віцебская вобласць, г. Віцебск, вул. Леніна, 12

першая трэць ХІХ ст.

класіцызм

Апісанне

Двухпавярховы на высокім цокальным паверсе будынак пад двухсхільным дахам. У плане мае злёгку выгнуты прамавугольнік. Галоўны фасад падзелены карнізамі на тры ярусы. Першы ярус складае гладкі, не апрацаваны дэкорам цокаль. У другім - руставаныя лапаткі ў прасценках паміж высокімі лучковымі вокнамі, абрамлёныя простымі філёнгамі. Падакончыя часткі сцяны паміж лапаткамі аформлены прамавугоьнымі нішамі. Над вокнамі праходзіць суцэльны фрыз, расчлянёны на асобныя плоскасці вертыкальнымі элементамі, якія аддалёна нагадваюць класічныя трыгліфы. Вокны верхняга паверха адрозніваюцца больш багатым афармленнем. Яны завершаны сандрыкамі, але пілястры ў прасценках тут адсутнічаюць. Дваровы фасад атынкаваны, падзелены цягамі, члянёны лучковымі аконнымі праёмамі з лучковымі сандрыкамі, завершаны карнізам з ступеньчатымі сухарыкамі.

Вядома, што на працягу 1888-1889 гг. будынак казармы быў пабудаваны і сучасны знешні воблік дома адпавядае прадстаўленаму на праекце, за выключэннем некаторых пазнейшых страт (атык над цэнтральнай часткай).1889 г. як дата будаўніцтва казарм для 163-га пяхотнага Ленкаранскага палка называецца і ў іншым архіўным дакуменце. У дакуменце 1899 г. у пераліку памяшканняў, занятых Ленкаранскім палком, названы тры трохпавярховыя будынкі па вул. Вялікай Магілёўскай. Вядома, што ў казармы па вул. Леніна быў праведзены вадаправод.