Віцебская вобласць, г. Віцебск, вул. Леніна, 16

эклектыка

Апісанне

Пра першапачатковы выгляд будынка № 16 нам дае уяўленне паштоўка 1910-х гг. Будынак прадстаўлены з паўночна-ўсходняга боку, на пярэднім плане паказана яго вуглавая частка. Зрэзаны вугал дома завершаны прамым атыкам, дэкарыраваным нішамі. Такім жа атыкам завершана цэнтральная частка галоўнага фасада з боку вул. Леніна, дзе на першым паверсе размешчаны галоўны ўваход. Фасады цокальнага і першага паверхаў патынкаваныя. Цокальны паверх меў прамавугольныя аконныя праёмы. Аконныя праёмы першага паверха вылучаны замковым каменем, падкрэслены падаконнай цягай і нішамі. Фасады другога і трэцяга паверхаў абліцаваны чырвонай цэглай, пластыка больш рэльефная. Лапаткі і міжаконныя прасценкі апрацаваны муроўкай, якая імітуе руст. Лучковыя аконныя праёмы на другім паверсе падкрэслены падаконнымі нішамі, на трэцім паверсе -- ў абрамленнях з замковым каменем і сандрыкамі. Пад вокнамі праходзіць філянговы фрызавы пояс. Паверхі падзелены цягамі, завершаны карнізамі. Архітэктурны дэкор выкананы ў тэхніцы цаглянай муроўкі. Параўнальны аналіз тагачаснага вобліку будынка з яго сучасным станам сведчыць, што за гады існавання значных перабудоў і пераробак не адбывалася.