Брэсцкая вобласць, Кобрынскі раён, г. Кобрын, вул. Першамайская, 41

пач. ХХ вв.

Апісанне

Будынак №41 - аднапавярховы 4-х кватэрны жылы дом па вул.Першамайскай. Будынак пабудаваны арыенціровачна ў пачатку ХХ стагоддзя. Гэта быў кампактны жылы дом, арыентаваны галоўным фасадам да вуліцы. З большай доляй верагоднасці можна меркаваць, што будынак належаў заможнай яўрэйскай сям'і, паколькі дазволіць сабе будаўніцтва цаглянага жылога дома на адной з галоўных гарадскіх вуліц у тыя часы маглі дазволіць сабе толькі людзі забяспечаныя, якія валодаюць капіталам. У 1925 годзе плошча дома павялічваецца амаль удвая за кошт цаглянай прыбудовы з паўночнага боку. Магчыма, частка будынка ўладальнік традыцыйна выкарыстоўваў пад невялікую краму ці майстэрню, іншыя наведванні прызначаліся для пражывання сям'і і іншых кватэранаймальнікаў. Дом ацяпляўся чатырма галандскімі печамі.

Дом уваходзіць у склад комплекснай гісторыка-культурнай каштоўнасці "Забудова вул. Першамайскай", з'яўляецца адным з тыповых прадстаўнікоў грамадзянскай архітэктуры пачатку ХХ стагоддзя, працягвае выкарыстоўвацца як жылы.