Брэсцкая вобласць, Кобрынскі раён, г. Кобрын, вул. Савецкая, 96

Апісанне

Цагляны жылы дом №96 па вул. Савецкай, паводле архіўных дакументаў Кобрынскага бюро РУП" БАГР і ЗК", пабудаваны ў 1895 г.першапачаткова будынак з'яўляўся адным з карпучоў былога комплексу будынкаў манапольнага склада. На фотаадкрытцы 1902 г. бачны ўчастак вуліцы Бабруйскай (цяпер вул. Савецкай) і надпіс "манапольны склад". Другі будынак справа-цікавіць нас дом №96. У той жа архітэктурны комплекс уваходзілі і побач размешчаныя, якія захаваліся да нашага часу Будынкі - №№ 94, 98, 100, 102.Усе яны прайшлі практычна аднолькавы гістарычны шлях. Дом № 96 на манапольным складзе выкарыстоўваўся як жылы. У ім размяшчаліся кватэры канторскіх чыноўнікаў. Такая была традыцыя Расійскай імперыі-служачыя устаноў жылі пры ўстановах.

У 1910 г.вінны склад У Кобрыне закрываюць. Увесь комплекс казённых будынкаў гарадская ўправа перадае Кобрынскім навучальным установам-парафіяльным вучылішчам, якія размяшчаюцца да гэтага ў разрозненых месцах горада.