Гродзенская вобласць, г. Гродна, вул. Ажэшкі, 22

Апісанне

Будынак Гродзенскай жаночай Марыінскай гімназіі быў пабудаваны у 1893 годзе па праэкту інжынера Небольсіна на выкупленным у князя Святаполк-Чэцвярцінскага плаце. У лютым 1940 года ў будынку былой жаночай гімназіі адкрыўся Дзяржаўны настаўніцкі інстытут, які ў верасні 1944 года быў ператвораны ў педагагічны інстытут ( у 1957 годзе прысвоена імя Я. Купалы ). У 1978 годзе на базе педагагічнага інстытута быў утвораны ўніверсітэт. Трохпавярховы складаны ў плане (на дваровым фасадзе бакавы рызаліт і крыло) будынак накрыты двухсхільным дахам. Фасады не тынкаваныя, абліцаваныя жоўтай цэглай. Галоўны фасад вылучаны цэнтральным і 2 бакавымі рызалітамі. Фасадныя плоскасці крапаваныя лапаткамі, муроўка якіх імітуе руст. Гарызантальна будынак падзелены міжпаверхавымі цягамі. Сцяна першага паверха таксама апрацавана пад руст.