Фрагменты былой сядзібы "Кухцічы": гаспадарчыя пабудовы

Пачатак XIX ст.

Апісанне

Фрагменты былой сядзібы «Кухцічы» – гэта помнік сядзібна-паркавай архітэктуры ХІХ ст. Асаблівасць архітэктурнага рашэння сядзібы ў тым, што яна адносілася да першых сядзібна-паркавых комплексаў ранняга класіцызму на тэрыторыі Беларусі. Стыль класіцызм быў выкарыстаны не толькі ў афармленні фасада будынка, але  і ў афармленні прадметаў інтэр'еру, ўпрыгожванняў і ландшафту сядзібы. У сваіх праектах італьянскі архітэктар Карла Спампані рашуча растаўся са спадчынай барока, ужываў класічныя прынцыпы і кампазіцыйныя рашэнні, узятыя са спадчыны А. Паладыё і Ж.-Ф. Найфорге

У склад маёнтка ўваходзілі кальвінскі збор, парк, афіцына, гаспадарчыя пабудовы, стайня, млын. Сярод гаспадарчых пабудоў быў свіран вышынёй 16 вянкоў, памерам 6×9 м,  з навісшым дахам над бакавымі сценамі. Дзверы ў тарцовым фасадзе амаль ва ўсю шырыню фасада. Выкарыстоўваўся для захавання зерня.