Гісторыка-архітэктурны комплекс жаночага манастыра Раства Багародзіцы: рэшткі Прачысценскай царквы

Гродзенская вобласць, г. Гродна, тэрыторыя манастыра

другая палова XII ст.

Апісанне

У 1978 годзе Спецыяльныя навукова-рэстаўрацыйныя вытворчыя майстэрні Міністэрства культуры БССР пачалі працу па рэстаўрацыі ансамбля Свята-Ражджаства-Багародзічнага манастыра і прыстасаванні ансамбля пад Рэспубліканскі музей атэізма і гісторыі рэлігіі. У сувязі з гэтымі працамі ўзнікла неабходнасць археалагічных даследаванняў, якія праводзілі архітэктурна-археалагічная экспедыцыя СНРВМ пад кіраўніцтвам Ігара Мяфодз'евіча Чарняўскага і археалагічная група Гродзенскага дзяржаўнага ўніверсітэта пад кіраўніцтвам прафесара, доктара гістарычных навук Міхаіла Аляксандравіча Ткачова. У маі 1980 г. на пляцоўцы перад царквой XVIII ст. былі выяўлены рэшткі старажытнай Прачысценскай царквы, якая адносіцца да групы помнікаў Гродзенскай архітэктурнай школы XII ст.

Рэшткі храма захаваліся на розную вышыню сценаў і ўнутраных стаўбоў. У апсіднай частцы вышыня рэшткаў - 1,5 м. У заходнім напрамку сучасны падворак зніжаецца і ад заходняй сцяны захаваўся толькі падмурак. Таўшчыня сценаў - 1,1 м, сценаў апсід - некалькі меньшая - 1м.

Будаўнічы матерыял - плінфа 2-х памераў: 28*16*4см; 26* 14*3,5см. Кладка плінфы парадкавая. Акрамя прамавугольнай плінфы выкарыстоўвалася лякальная плінфа для выкладкі розных архітэктурных дэталяў. У якасці звязваючай расчыны выкарыстаны замес вапны з дадаткам цэмяню. Прачысценская царква - шасцістоўпны трохапсідны храм. Царква мела тры парталы: галоўны - заходні, два бакавых - паўночны і паўднёвы. У пауднёвага партала захаваліся каменныя прыступкі.