Комплекс былога манастыра базыльян: царква

Віцебская вобласць, Талачынскі раён, г. Талачын, вул. Леніна

Апісанне

Талачынская Свята-Пакроўская царква адносіцца да помнікаў архітэктуры Віленскага барока і стаіць у адным шэрагу з Сафійскім саборам у Полацку і Касцёлам кармелітаў у Глыбокім.

Царква была пабудавана ў стылі рэнесанс у пач. XVII ст. У др. палове XVIІI ст. царква пераходзіць да каталікоў. На базе дадзенай царквы была прыбудавана трохнефная двух'ярусная базіліка, абноўлены элементы інтэр'еру. У 1779 г. пабудаваны манастырскі корпус і школа. У ноч з 22 на 23 лістапада 1812 г. у будынку манастырскага корпуса спыняўся на начлег імператар Напалеон Банапарт.
У 2004 г. храм Пакрова Прасвятой Багародзіцы адзначыў сваё чатырохсотгоддзе.

Побач з цэнтральным уваходам на тэрыторыю манастыра пабудавалі капліцу ў афонскім стылі, у якую з-пад алтара галоўнага храма падвялі па трубах крыніцу. За будынкам манастыра пабудавана купальня пад дахам, у якой змантаваныя два басейна з праточнай вадой. Побач вялікі штучны вадаём пад адкрытым небам.

На тэрыторыі манастыра пабудаваны дом для гасцей. У будынку  разгорнуты шматпрофільны духоўна-асветніцкі цэнтр, адкрыты  дзіцячыя і дарослыя нядзельныя школы, кампутарныя класы,  трапезная.