Комплекс былой гарадской сядзібы: сядзібны дом, флігель

Мінская вобласць, г. Мінск, пл. Свабоды, 15

2-я палова 18 ст.

Апісанне

Комплекс гарадской сядзібы на сучаснай плошчы Свабоды ў Мінску быў пабудаваны ў XVIII ст. Сядзіба на тэрыторыі Верхняга горада згадваецца ў розных дакументах 2-й паловы XVIII ст. Так, у "Тарифах подымного и чепового сборов по г. Минску" за 1775 г. у цэнтры горада на Высокім рынку ўказаны "палац ясновельможного пана Пшездецкого подканцлера Великого княжества Литовского".На найбольш раннім плане горада 1793 г. сядзібны комплекс пазначаны як мураваны. У глыбіні ўчастка размешчаны сядзібны дом - прамавугольны ў плане будынак. Аналагічную выяву помніка можна ўбачыць і на іншых планах Мінска канца XVIII - першай паловы ХІХ ст. Галоўная сядзібны дом пазначаны ў асяроддзі двух бакавых флігеляў, размешчаных сіметрычна, якія ўтвараюць парадны двор.2 лютага 1799 г. граф Міхал Пшэздзецкі прадаў сядзібу за 40 000 польскіх злотых Андрэю і Ганне Станкевічам. Наступныя ўпамінанні пра сядзібу односяцца да пачатку 19 ст., калі "...по сообщению Минского губернского правления от 5 октября 1801 года Андрэю Станкевичу на каменный дом в 1-й части г. Минска..." была выдадзена забарона. Пазней, ва ўсіх спісах домаўласнікаў г. Мінска Андрэй Станкевіч называўся ўладальнікам мураваных дамоў на Высокім рынку.