Комплекс былой сядзібы «Альберцін»: сядзібны дом

п. п. ХІХ ст.

Позні класіцызм

Апісанне

Сядзібна-паркавы комплекс быў створаны графам Войцехам Пуслоўскім у першай палове ХІХ ст. на месцы фальварка, які адносіўся да ключа Шыдловічы. Менавіта Войцех Пуслоўскі пачаў фарміраваць фабрычны пасёлак, які атрымаў назву Альбярцін.Войцех Пуслоўскі пасяліўся ў двары, заснаваным яшчэ Бжастоўскімі. Побач знаходзілася існаваўшая з 17 ст. папяровая фабрыка, якую ён значна пашырыў. Сюды ж В. Пуслоўскі перамясціў з Хомска суконную і дывановую фабрыкі, пабудаваў заезны дом. У 1833 г. стары сядзібны дом, які дастаўся ад Бжастоўскіх, згарэў, таму наступны ўладальнік маёнтка Уладзіслаў Пуслоўскі вырашыў закласці тут новую сядзібу.У Альбярціне пад час вайны пэўны час кватэраваў ген. Данілаў, затым камандуючы нямецкімі войскамі кн. Леапольд баварскі. Наведалі Альбярцін пазней стаўшы аўстрыйскім імператарам Караль і Вільгельм ІІ Пасля ваенных дзеянняў У. Пуслоўскі адрамантаваў палац. У 1927 г. ў Альбярціне была заснавана кардонная фабрыка "Альбярцін". Пасля Вялікай Айчыннай вайны ў 1946 г. папяровая фабрыка была адноўлена і дзейнічае цяпер.У 1965 г. фабрычны пасёлак Альбярцін далучаны да г. Слоніма.

Сядзібны дом - цагляны 2-хпавярховы, прамавугольны ў плане асіметрычнай об'ёмна- прасторавай кампазіцыі. На голоўным фасадзе 4-х колонны порцік са ступеньчатым атыкам. Галоўны ўваход аформлены скульптурамі ляжачых львоў  (дыкаратыўны элемент архітэктуры класіцызму пер. пал. ХІХ ст.).