Комплекс былой земляробчай школы: адмiнiстрацыйны будынак; школа

Апісанне

15 лістапада 1909 года было адчынена Лужаснянскае ніжэйшае сельскагаспадарчае вучылішча другой ступені. Тут пачаў дзейнічаць земляробчы гурток. Для гаспадароў правадзіліся курсы па садаводстве і агародніцтве, ладзіліся сельскагаспадарчыя  выставы.

Пасля рэвалюцыі 1917 года земляробчае вучылішча працягвала працу. У 1929 г. яно было пераўтворана ў Лужаснянскі дзяржаўны ільнопянковы тэхнікум Наркамата земляробства БССР.

З 9 ліпеня 1941-га да 26 чэрвеня 1944 года Лужасна было акупіравана нямецка-фашысцкімі захопнікамі. У памяшканнях тэхнікума размяшчаўся фашысцкі гарнізон.

Адразу пасля вызвалення, у 1944 г., тэхнікум аднавіў сваю дзейнасць. Аднак спецыялізацыя змянілася.

У 1970 г. адбылося аб’яднанне Лужаснянскага і Бігочаўскага зааветэрынарнага тэхнікаў. Быў пабудаваны новы вучэбны корпус і студэнцкі гарадок. Пастановай ЦК КПБ і Савета Міністраў БССР ад 2 сакавіка 1977 года тэхнікуму прысвоена імя выпускніка тэхнікума Ф.А.Сурганова. Са студзеня 1983 года Лужаснянскі сельскагаспадарчы тэхнікум ім. Ф.А. Сурганава рэарганізаваны ў Лужаснянскі саўгас-тэхнікум ім. Ф.А. Сурганава, да тэхнікуму далучана навучальная гаспадарка «Лужасна». З чэрвеня 1996 года Лужаснянскі саўгас-тэхнікум ім. Ф.А. Сурганава рэарганізаваны ў Лужаснянскі сельскагаспадарчы тэхнікум ім. Ф.А. Сурганава. З сакавіка 2002 года Лужаснянскі сельскагаспадарчы тэхнікум ім. Ф.А. Сурганава рэарганізаваны ў Лужаснянскі дзяржаўны аграрны каледж імя Ф.А. Сурганава. Загадам Мінсельгасхарча № 52 ад 10.07.2002 г. каледж рэарганізаваны шляхам далучэння да УА “ВДАВМ» у якасці структурнага падраздзялення і стаў называцца – Аграрны каледж УА “Віцебская ордэна” Знак Пашаны “дзяржаўная акадэмія ветэрынарнай медыцыны».

Комплекс былой земляробчай школы: адміністрацыйны будынак
Комплекс былой земляробчай школы: школа