Мастацтва выцінанкі Віцебскай вобласці

Апісанне

Мастацтва выцінанкі – традыцыйны беларускі від творчасці, які дасягнуў высокага мастацкага ўзроўню. Выразанне ажурных узораў з белай і каляровай паперы фармавалася як адзін з відаў народнага мастацтва. У народным побыце беларусаў гэты від творчасці стаў распаўсюджаны ў сярэдзіне ХІХ стагоддзя.

На сённяшні дзень мастацтва выцінанкі Віцебскай вобласці вельмі разнастайнае і багатае па сваіх формах. У ім прысутнічае поўны асартымент усіх магчымых вырабаў у гэтай тэхніцы:

— бытавыя фіранкі, сурвэткі, куткі, падузорнікі;

- сюжэты на традыцыйныя тэмы – букеты, кветкі ў вазонах, гірлянды, дрэвы жыцця, птушкі і інш., якія выкарыстоўваюцца для афармлення аконных рам, пано;

- кампазіцыі на сюжэты з увядзеннем антрапаморфных і архітэктурных вобразаў, народных свят і абрадаў, духоўных тэм;

- сілуэтная выразка;

- станковыя кампазіцыі;

- аб'ёмныя працы - птушкі, паштоўкі, ліхтары, зоркі і інш.

Асаблівасці беларускай выцінанкі:

1) Мастацкія:

- рытмічнае паўтарэнне элементаў арнаменту, іх раўнамернае сіметрычнае размяшчэнне на плоскасці круга, квадрата або прастакутніка, што стварае прыгожы малюнак і цэласную кампазіцыю;

— традыцыйнае для беларускіх майстроў "Дрэва жыцця" выступае і як самастойны твор, і як цэнтральны матыў дэкаратыўнай кампазіцыі.

- Складанасць і вытанчанасць формаў, ажурны ўзор згуртаваны ў непаўторным адзінстве.

2) Духоўныя:

- Пераемнасць традыцый;

- непарыўная сувязь з жыццёвымі абставінамі майстроў, прыцягненне творчасці да роднага краю.

Дзяржаўная ўстанова "Віцебскі абласны метадычны цэнтр народнай творчасці" ў рамках Міжнароднага фестывалю мастацтваў "Славянскі базар у Віцебску" праводзіць абласныя святы-конкурсы па выцінанцы (2002, 2012, 2019 гг.) і шырока папулярызуе гэты від творчасці. У 2003 годзе сумесна з Віцебскім дзяржаўным універсітэтам імя П. М.Машэрава выдадзены навучальны дапаможнік "Ажурныя выразкі з паперы". У 2012 годзе выдадзены буклет-каталог па выніках абласнога свята-конкурсу майстроў выцінанкі "Ажурныя мары" ў рамках Міжнароднага фестывалю мастацтваў "Славянскі базар у Віцебску". Праводзяцца персанальныя выставы майстроў народных мастацкіх рамёстваў па выцінанцы.

Гэты від творчасці ў Віцебскай вобласці прадстаўляюць 20 майстроў.