Петрапаўлаўская царква; роспіс скляпенняў

Брэсцкая вобласць, Пружанскі раён, г.п. Ружаны, пл. 17 Верасня, 5

Барока з пераходнымі элементамі класіцызму

Апісанне

Царква на гэтым месцы з'яўляецца ў 1639 г. па фундацыі Льва Сапегі. Царква уніяцкага ордэна базыльян. У 1675 г. перабудавана Хрысцінай Масальскай на ўзор уніяцкай. Архітэктар Ян Самуэль Бэкер афармляе архітэктуру будынка ў стылі барока. У 1875 г. над алтарнай часткай узведзены купал, а ў 1822 г. на грошы мецэната усталяваны 12-ці галосны арган. З 1839 г. пачынаецца праваслаўная гісторыя храма.Яго першы праваслаўны настаяцель - рэктар Літоўскай духоўнай семінарыі. Пад 1875 г. царква разам з большай часткай горада гарэла аб пажару.  На працягу 1875-1878 гг. адбывалўся рамонт будынка. Пад час вялікай Айчыннай вайны ў будынку храма немцы арганізавалі перасыльны лагер ваеннапалонных. У 2003 г. адбыўся капітальны рамонт храма з заменай даху і купалоў.

У храме знаходзіцца  Ружанская ікона Божай Маці, якая ўцалела пад час пажара 1875 г. і праслаўлена рознымі іншымі цудамі.