Комплекс будынкаў Свята-Духава кафедральнага сабора (былы кляштар бернардзінак)

Мінская вобласць, г. Мінск, вул. Кірылы і Мяфодзія, 3

Апісанне

Кляштарны комплекс складаецца з былога касцёла, у цяперашні час Свята-Духаўскі кафедральны сабор), жылога кляштарнага клорпуса і флігеля.

Царква ўяўляе сабой прамавугольную ў плане трохнефавую шасціслуповую двухвежавую базіліку з трохграннай апсідай і прыбудаванымі сіметрычна з двух бакоў прамавугольнымі ў плане сакрысціямі. Цэнтральны неф накрыты двухсхільным дахам. Галоўны фасад тонкапрафіляванымі карнізнымі цягамі падзенены на 3 ярусы. Трэці ярус фарміруюць 2 бакавыя вежы, завершаныя складанымі барочнымі купаламі, і фігурны шчыт паміж імі, запоўнены выявай з мазаікі. Ярусы вежаў раскрапаваны пілястрамі, прафіляванымі карнізамі, паўцыркульнымі нішамі і лучковымі праёмамі. У інтэр'еры цэнтральны неф перакрыты цыліндрычнымі скляпеннямі, бакавыя - крыжовымі.

Жылы корпус -- двухпавярховы (часткова ў сувязі з паніжэннем рэльефа трохпавярховы) П-падобны ў плане будынак. Накрыты вальмавым дахам. Прымыкае да кафедральнага сабора, утвараючы ўнутраны дворык. На паўднёва-ўсходнім фасадзе маюцца два бакавыя рызаліты. Фасады вырашаны плоскасна, члянёны прамавугольнымі аконнымі праёмамі. Па перыметры будынка праходзіць карніз. Дэкаратыўныя элементы аздаблення фасадаў не захаваліся.

прыхадскі дом (былы жылы корпус)
Свята-Духаў кафедральны сабор (былы касцёл)