Забудова вул. Кірава

Гродзенская вобласць, г. Гродна, вул. Кірава

Апісанне

Вуліца Кірава знаходзіцца ў цэнтры горада. Ад вуліцы Калючынскай да вуліцы Будзённага.  Названа ў гонар С.М. Кірава ў 1940 г.  Працягласць 700 м. Забудавана ў асноўным двухпавярховымі дамамі.

Сфарміравалася, хутчэй за ўсё, яшчэ ў XV ст. Выходзіла з месца скрыжавання з Калюцінскай вуліцай і далей ішла паралельна Азёрскай да гарадской мяжы. Належала да групы галоўных камунікацыйных артэрый усходняга напрамку. У 1561 г., калі ўпершыню ўзгадваецца ў “Памеры на Валокі горада Гродна” пад назвай Мірсніцкая, толькі пачынала складвацца і была заселена ў асноўным па правым боку. У канцы XVІІ ст. вуліца называлася Рэзніцкай і была заселена пераважна мяшчанамі. Найбольш значныя будынкі на правым боку вуліцы ў гэты час – рэзідэнцыя і карчма смаленскага скарбніка Граткоўскага. З сярэдзіны стагоддзя частку вуліцы займаюць езуіты. Акрамя таго сюды была перанесена з тэрыторыі г.зв. Ніжняга замка Уваскрасенская царква. XVІІІ ст. саслоўная структура уладальнікаў сядзіб пачала радыкальна змяняцца. У гэты час на вуліцы размясціліся палацы і рэзідэнцыі магнатаў Патоцкіх, Сабалеўскіх. У 1783 г. ізноў абазначана як Мірсніцкая, праўда, да 1860 г., калі была перайменавана ў вуліцу Паліцэйскую, ізноў згадвалася пад назвай Рэзніцкая. Моцна пацярпела ад пажару 1885 г. У 1824 г. названа ў гонар першага пасляваеннага прэзідэнта Гродна Эдварда Лістоўскага. У 1940-я гг. назва зменена на Кірава.

Асноўная забудова, захаваная да нашых дзён, адносіцца да канца ХІХ – пачатку ХХ ст. На вуліцы часткова месціцца комплекс езуіцкага калегіума і старых будынкаў губернскай турмы. У доме № 5 з канца 1893 да канца 1897 г. жыў урач-акуліст, стваральнік мовы эсперанта Лазар (Людвік) Заменгоф.